Özgül Öğrenme Bozukluğu (Disleksi):
Normal ya da normalin üzerinde zekâya sahip çocuklarda dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik becerilerin yaş ve gelişimsel düzeye uygun olmamasıyla karakterize nörogelişimsel bir bozukluktur. Özgül öğrenme güçlüğü tipi olan disleksi yani okuma bozukluğu en sık görülen güçlüklerden biridir. 0-6 yaş arasında da gözlemlenebilir. Ancak genellikle ilkokula başlanması ve okuma-yazma etkinliğinin başlaması ile tam tanı konur.
Okul öncesi dönemde özgül öğrenme bozukluğunun belirtileri:
Motor gelişimin yavaş olması
Bisiklet sürmek gibi koordinasyon gerektiren faaliyetlerde zorluk çekme,
Hecelerin yerini değiştirme,
Renkleri, sayıları öğrenmede güçlük,
Konuşma ve telaffuzun gecikmesi
İlkokul döneminde özgül öğrenme bozukluğunun belirtileri :
Çok yavaş okuma,
İsim ve tarihleri hatırlayamama, Saati ve çarpım tablosunu öğrenmede güçlük,
Karmaşık ve uzun olan kelimelerde telaffuz hataları yapma,
Kötü yazma,
Sıklıkla yazım yanlışı yapma, harfleri, sayıları karıştırma (6-9, m-n, b-d),
Yeni kelime öğrenmede zorluk yaşama,
Yüksek sesle okumaktan çekinme vb.
Çocuklarda Özgül Öğrenme Güçlüğü Çeşitleri Nelerdir?
Okuma bozukluğu (Disleksi): Okul çağındaki çocuklarda, okuma bozukluğu (disleksi), uygulanan standart ölçeklere göre çocuğun zihinsel kapasitesinin yaşına uygun eğitimi almasına rağmen, çocuğun okuma ve okuduğunu anlama becerisinin beklenilen düzeyin altında olması durumudur. Kelimeleri tersten okuma, okurken harfleri karıştırma, kelimeleri yanlış heceleme gibi durumlar gözlemlenebilir.
Yazma Bozukluğu (Disgrafi): Yazılı anlatımda yaşanan özgül öğrenme güçlüğüdür. Yazı yazmada hatalar, gramer ve noktalama işareti hataları ve çirkin el yazmaları disgrafinin en belirgin özellikleridir. Aynı zamanda yanlış veya okunamayan el yazmaları, kelimelerde atlamalar, ters yazmalar, bileşik yazmalar, kelime ayrımları, kelime yerleştirmelerinde hatalar vardır.
Matematik Bozukluğu (Diskalkuli) : Çocuğun zekâ düzeyinin normal veya normalin üstünde olmasıyla birlikte, yaşıyla beraber aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda temel cebirsel becerilerinin beklenen düzeyden daha düşük olduğu duruma matematik bozukluğu (diskalkuli) denilmektedir .